Pierwsza pizzeria

Do 1830 roku pizza była sprzedawana po prostu na ulicach. Historia powstania restauracji-pizzeri sięga 1738 roku, kiedy „Antica Pizzeria Port Alba” z Neapolu zaczęła produkować pizzę dla handlarzy ulicznych. Około 1830 roku przekształciła się ona w lokal ze stolikami, gdzie podawano pizzę. Tak powstała pierwsza wyspecjalizowana w podawaniu pizzy restauracja, dziś nazywana pizzerią.

Pizza zyskała sobie wielu sympatyków, co doprowadziło w 1984 roku do powstania „Associazione Verace Pizza Napoletana” („Stowarzyszenia prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy”). Stowarzyszenie to rozpoznawało tylko dwa rodzaje pizzy – Marinarę i Margheritę. Ustaliło również precyzyjne zasady dotyczące wypiekania pizzy, jedną z nich było pieczenie jej w temperaturze 485*C w piecach opalanych drewnem, przez nie więcej niż 90 sekund. Podkład do pizzy, według stowarzyszenia, musi być wykonywany ręcznie, bez pomocy przyrządów. Rozmiar pizzy nie może przekroczyć 35 centymetrów średnicy oraz jednej trzeciej centymetra grubości w środku.

Źródło: www.flickr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>